Thursday, January 6, 2011

Pakistanul la rascruce

Dupa cum stiti, Romania e in NATO, iar NATO e in Afganistan si se lupta cu talibanii.Talibanii sint in Afganistan si in Pakistan, si se plimba incoace si incolo peste o granita care nu pare sa fie pazita deloc.

Americanii spun ca succesul campaniei impotriva talibanilor depinde de actiunile guvernului pakistanez, care ar trebui sa preia controlul asupra asupra unor zone tribale prin care talibanii umbla in voie.Americanii au donat Pakistanului sute de milioane de dolari.

Pakistanul e o democratie, cu senat, adunare nationala, alegeri...deci actiunile guvernului pakistanez depind in mare masura de bunavointa populatiei.Ce reprezinta oare talibanii pentru poporul pakistanez ? Niste salbatici criminali?Luptatori pentru independenta Afganistanului?Poate un fel de haiduci ?

Nu.

Talibanii reprezinta o interpretare extremista a Islamului, in care o (mare?) parte a populatiei pakistaneze se regaseste.

Acum citeva luni, ministrul turismului din Pakistan a declarat ca talibanii sint adevaratii adepti ai ideologiei islamice

http://timesofindia.indiatimes.com/world/pakistan/Taliban-true-followers-of-Islamic-ideology-US-biggest-terrorist-Pakistan-minister/articleshow/6980843.cms

Asta in timp ce talibanii (care sint musulmani Suni ) comiteau nenumarate atentate cu bombe impotriva musulmanilor Shia,Sufi si Ahmadya din Pakistan.

Mai de curind, o pakistaneza crestina,Asia Bibi, a fost acuzata de blasfemie si condamnata la moarte.

Codul Penal din Pakistan

http://www.pakistani.org/pakistan/legislation/1860/actXLVof1860.html

prevede ca oricine care, prin cuvinte sau in scris, sau printr-o reprezentare vizibila(??) sau printr-o acuzatie sau insinuare,pingareste numele sacru al lui Mahomed, va fi pedepsit cu moartea (prin spinzurare) sau inchisoarea pe viata, si o amenda.Aceasta lege e bazata pe legea islamica (Sharia).

Cazul femeii a ajuns in atentia opiniei publice internationale, papa Benedict a cerut eliberarea ei, iar presedintele Zardari a anuntat la un moment dat ca o s-o gratieze, si chiar ca o sa schimbe legea privitoare la blasfemie...si atunci pakistanezii au inceput sa arate de care parte a baricadei se afla in lupta dintre moderati si extremisti in Islam : pentru ca legea sa nu fie schimbata, au inceput proteste cu mii de oameni in orasele mari din Pakistan (Lahore, Karachi, Bahwalpur, Multan, Rawalpindi), greve, iar un cleric a oferit echivalentul in rupii a 5800 de dolari oricui o va ucide pe Asia Bibi.

Zilele trecute, guvernatorul provinciei pakistaneze Punjab a fost asasinat de catre unul din bodzguarzii sai.Motivatia ucigasului ? Guvernatorul era impotriva legii privitoare la blasfemie.

Din nou, s-a aratat partea intunecata a Pakistanului: unii lideri religiosi l-au laudat pe ucigas, si au indemnat la boicotarea ceremoniei de inmormantare, iar o grupare religioasa, Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat, a amenintat , printr-un anunt facut de 500 dintre clericii sai, ca oricine isi va exprima durerea pentru moartea guvernatorului comite la rindul sau blasfemie (cu alte cuvinte, vor ajunge si ei, vorba lui Patapievici, patibulari, adica vrednici de spinzuratoare).Cel mai mare trust de presa pakistanez de limba urdu, Jang, a scris pe prima pagina :<< n-ar trebui sa fie nici o ceremonie de inmormintare pentru guvernatorul asasinat, si nici o condamnare pentru moartea sa >>

Iata deci ca lupta romanilor in Afganistan impotriva extremismului islamic pare sa fie o lupta cu morile de vint, caci extremismul islamic reprezentat de talibani e la el acasa peste o granita imaginara , in Pakistan.

UPDATE: 50 000 de oameni au demonstrat in Karachi ca sa nu se modifice legea blasfemiei :
http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12149011

No comments:

Post a Comment